Gulasz po czesku

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.

Kuchnia czeska. Przepis na 12 osób.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 2 kg karkówki
    1/2 kg cebuli
    ząbek czosnku
    1 kg pomidorów
    1 kg papryki czerwonej
    2 łyżki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    łyżka soli
    szklanka bulionu warzywnego
    1/2 łyżeczki tymianku
    2 liście laurowe
    2 kiełbaski (ulubione)
    50 g słoniny
    łyżka mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz po czesku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek po obraniu posiekałem , pomidory i paprykę również. Cebule , kiełbaski pokroiłem na kawałki. Na pokrojonej w kostkę słoninie podsmażyłem cebulę. Dodałem pokrojone w kostkę mięso i smażyłem aż zrobiło się jasne. Garnek zdjąłem z ognia , dodałem czosnek , pomidory , paprykę , sól , bulion , liść laurowy i paprykę w proszku.
    Wszystkie składniki wymieszałem i zalałem wodą. Gotowałem ok. 45 minut na małym
    ogniu , aby gulasz lekko bulgotał. Mieszałem od czasu do czasu . Jak mięso było już miękkie dodałem mąkę wymieszaną z 5 łyżkami wody , gotowałem ok. 20 sekund. Dodałem kiełbasę i tymianek . Zgasiłem ogień , gulasz przykryłem , odstawiłem na 10 minut. Podałem z piwem i chlebem ze smalcem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować