Mięso w słoikach - wakacyjna konserwa

4.46 (153 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowane mięsiwo zawsze znajduje się w naszym wyjazdowym prowiantowym koszu. Świetne jest na zimno, jak i na ciepło.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
    filet z kurczaka ( podwójny )

    przyprawa staropolska do kurczaka ( 10 g )
    1 łyżeczka soli peklowej
    2 łyżki żelatyny
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mięso w słoikach - wakacyjna konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyć. Oddzielić od kości. Wszystko pokroić w drobne kawałki. Dodać przyprawę, sól peklową, żelatynę, sól i pieprz do smaku.
    Wszystko dokładnie wymieszać.
    Mięso nałożyć do wyparzonych słoiczków ( 3/4 wysokości ) i dokładnie zakręcić. Tak przygotowane słoiki pasteryzować 1 godzinę. Pozostawić do całkowitego wystudzenia i powtórzyć czynność. Po wystudzeniu są gotowe. Smacznego.

Porady

Nakrętki musza być dobrze dopasowane. Nie mogą się przekręcać , ani być nieszczelne. Z tej porcji mięsiwa wyszły 4 słoiczki. Ostrożnie z solą , ponieważ przyprawa też zawiera sól.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować