Seler, to kopalnia zdrowia. Gulasz zamknięty w słoikach, na wyjazd, musi zawierać to co najlepsze. Ten właśnie taki jest. Do tego makaron, albo kasza i obiad gotowy.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
3 łyżki oleju rzepakowego
cebula 400 g
5 ząbków czosnku
500 g mięsa z indyka na gulasz pokrojonego w kostkę
500 g selera
200 g marchewki
300 g pietruszki
100 g pora
800 g pomidorów obranych ze skórki
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
łyżka z górką przyprawy do gulaszu bez glutaminianu sodu ( papryka słodka, czosnek, majeranek, kminek, chili, cząber, kolendra, tymianek, cebula )
pieprz młotkowany z kolendrą
cukier, sól do smaku
Gulasz selerowy - wakacyjna konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z grubym dnem zeszklić na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Dodać mięso i dusić na wolnym ogniu. Kolejno dodawać, pokrojonego w półplasterki pora, pokrojonego w kostkę selera, pokrojone w kostkę marchewki, pietruszki.
Dodać listek laurowy, ziele angielskie, przyprawę do gulaszu.
Dodać pokrojone pomidory i dolać wody tyle, żeby wszystko było przykryte. Dusić ok. 30-40 min. Pomieszać od czasu do czasu.
Na koniec dodać pieprz czarny młotkowany z kolendrą, cukier i sól do smaku.
Gulasz gotowy.
Zapakować gulasz do wyparzonych słoików. Pozakręcać wieczka, które też muszą być wyparzone. Pasteryzować 10 min od zagotowania się wody.
Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Słoiczki gotowe na wyjazd. Można taki gulasz podać np. z makaronem, kaszą, chlebem, albo zajadać bez dodatków.
Smacznego.
Komentarze