Domowy rosół

4.5 (175 ocen)

  • 3 godz.

Nie wyobrażam sobie niedzieli bez domowego pysznego rosołu. U nas to już tradycja. Jest niedziela musi być rosół i już! :-)

  • 3 godz.

Składniki:


  • mięso drobiowe i wołowe (ja dodaję mieszane np. korpus z kurczaka, golonkę z indyka, szyjkę lub skrzydła z kaczki oraz szponder lub pręgę wołową)
    2 marchewki (gdy dodamy więcej rosół będzie słodszy)
    2 pietruszki w korzeniu
    korzeń selera
    kawałek pora
    pół kalarepy
    po 2 gałązki pietruszki, lubczyku i selera
    1 cebula
    liść kapusty włoskiej
    2 listki laurowe
    pieprz czarny ziarnisty (ok.łyżeczki)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Domowy rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy rosół 1. Mięso dokładnie myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia cały czas zbierając powstałe na wierzchu szumowiny. Gotujemy bez przykrycia na malutkim ogniu tak aby rosół jedynie "pyrkał". To ważne- aby nie był mętny. Po ok. 1,5 godz. dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz opaloną w ogniu cebulę. Gotujemy kolejne 1,5 godz. Na koniec możemy doprawić solą i pieprzem. Ja zamiast soli do rosołu używam przyprawy typu vegeta. Posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować