mięso drobiowe i wołowe (ja dodaję mieszane np. korpus z kurczaka, golonkę z indyka, szyjkę lub skrzydła z kaczki oraz szponder lub pręgę wołową)
2 marchewki (gdy dodamy więcej rosół będzie słodszy)
2 pietruszki w korzeniu
korzeń selera
kawałek pora
pół kalarepy
po 2 gałązki pietruszki, lubczyku i selera
1 cebula
liść kapusty włoskiej
2 listki laurowe
pieprz czarny ziarnisty (ok.łyżeczki)
Sposób przygotowania przepisu:
Domowy rosół
1.
Mięso dokładnie myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia cały czas zbierając powstałe na wierzchu szumowiny. Gotujemy bez przykrycia na malutkim ogniu tak aby rosół jedynie "pyrkał". To ważne- aby nie był mętny. Po ok. 1,5 godz. dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz opaloną w ogniu cebulę. Gotujemy kolejne 1,5 godz. Na koniec możemy doprawić solą i pieprzem. Ja zamiast soli do rosołu używam przyprawy typu vegeta. Posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze