Nie wyobrażam sobie niedzieli bez domowego pysznego rosołu. U nas to już tradycja. Jest niedziela musi być rosół i już! :-)
3 godz.
Składniki:
mięso drobiowe i wołowe (ja dodaję mieszane np. korpus z kurczaka, golonkę z indyka, szyjkę lub skrzydła z kaczki oraz szponder lub pręgę wołową)
2 marchewki (gdy dodamy więcej rosół będzie słodszy)
2 pietruszki w korzeniu
korzeń selera
kawałek pora
pół kalarepy
po 2 gałązki pietruszki, lubczyku i selera
1 cebula
liść kapusty włoskiej
2 listki laurowe
pieprz czarny ziarnisty (ok.łyżeczki)
1. Mięso dokładnie myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia cały czas zbierając powstałe na wierzchu szumowiny. Gotujemy bez przykrycia na malutkim ogniu tak aby rosół jedynie "pyrkał". To ważne- aby nie był mętny. Po ok. 1,5 godz. dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz opaloną w ogniu cebulę. Gotujemy kolejne 1,5 godz. Na koniec możemy doprawić solą i pieprzem. Ja zamiast soli do rosołu używam przyprawy typu vegeta. Posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki.
Komentarze