Pyszny, aromatyczny domowy rosół idealny nie tylko na niedzielny obiad.
3 godz.
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
ok 1 ,2 kg mięsa drobiowego ( np noga z indyka, wiejska kura)
ok 400 g wołowiny np. antrykotu, szpondra, oczka wołowego
3,5 l wody
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek korzenia selera
kawałek pora
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
ok 1 cm kawałek imbiru
przyprawy sól - do smaku ( ok 1-1,5 łyżeczki), 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 -8 ziarenek pieprzy, chilli, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki suszonego lubczyku, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, opcjonalnie suszone warzywa do rosołu ale bez soli.
Do podania
ulubiony makaron
świeżo zmielony pieprz
świeża natka pietruszki
1.Jeśli mamy całego kurczaka należy go pokroić na części - szyję, skrzydełka, uda, piersi i korpus (piersi można odłożyć i wykorzystać na drugie danie, nie dodawać do rosołu).
Marchewkę, pietruszkę i selera, obrać, umyć i pokroić na kawałki. Selera opłukać. Czosnek i imbir obrać. Cebulę obrać tylko z wierzchniej brudnej łupki, przekroić na pół i obie części opalić na ogniu.
2.Do dużego garnka nalać wody i zagotować. Do wrzącej wody dodać opłukane mięso. Zagotować chwile, następnie zmniejszyć ogień i odszumować.
3.Do rosołu dodajemy przygotowane warzywa oraz przyprawy. Ustawiamy bardzo mały ogień - rosół ma tylko "mrugać", gotujemy pod uchyloną pokrywką ok 2 godz - aż zmięknie mięso. Pod koniec gotowania sprawdzić czy aby nie ma konieczność dosolić.
4.Rosół należy podawać gorący, z ulubionym makaronem , świeżo startym pieprzem i natką pietruszki. Można dodać także kawałki mięsa. Smacznego :)
Porady
Tak przygotowany rosół może być doskonałą bazą do przyrządzenia innych zup. Można go zamrozić i przechowywać kilka tygodni w zamrażarce.
Komentarze