Domowy paprykarz

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Domowy paprykarz to pyszna pasta kanapkowa z ryby, ryżu i podsmażanych warzyw z koncentratem pomidorowym. Bardzo smaczny paprykarz, banalnie prosty, przygotowany w domu jest o wiele pyszniejszy niż ten ze sklepu, polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 makrela wędzona
    100 g ryżu brązowego lub białego
    1 cebula
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego - 210 ml
    100 ml wody
    2 łyżki dobrego oleju
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    sól
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Paprykarz

Domowy paprykarz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na miękko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makrelę obrać ze skóry i usnąć ości. Rybę rozdrobnić widelcem.

    Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Do koncentratu pomidorowego dodać wodę i wymieszać.

    Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę. Wszystko smażyć jeszcze około 5-7 minut i często mieszać. Na koniec dodać rozwodniony koncentrat pomidorowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, obiema paprykami i suszonym czosnkiem. Patelnię przykryć i dusić, aż warzywa będą miękkie.

    Patelnię zdjąć z ognia, dodać ryż i makrelę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy paprykarz przełożyć do miseczki. Podawać z ulubionym pieczywem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela wędzona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (204 ocen)

Mój a'la paprykarz

To może cię zainteresować