Domowy paprykarz to pyszna pasta kanapkowa z ryby, ryżu i podsmażanych warzyw z koncentratem pomidorowym. Bardzo smaczny paprykarz, banalnie prosty, przygotowany w domu jest o wiele pyszniejszy niż ten ze sklepu, polecam!
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 makrela wędzona
100 g ryżu brązowego lub białego
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1 słoiczek koncentratu pomidorowego - 210 ml
100 ml wody
2 łyżki dobrego oleju
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
Domowy paprykarz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na miękko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makrelę obrać ze skóry i usnąć ości. Rybę rozdrobnić widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Do koncentratu pomidorowego dodać wodę i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę. Wszystko smażyć jeszcze około 5-7 minut i często mieszać. Na koniec dodać rozwodniony koncentrat pomidorowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, obiema paprykami i suszonym czosnkiem. Patelnię przykryć i dusić, aż warzywa będą miękkie.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać ryż i makrelę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy paprykarz przełożyć do miseczki. Podawać z ulubionym pieczywem.
Komentarze