Domowy makaron

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Makaron domowy powinien być żółty, jędrny i pyszny.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki pszennej mąki
    2 jajka
    4 żółtka
    pół łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewam mąkę. Robię w niej zagłębienie, wlewam jajka i żółtka, dodaję sól i zagniatam ciasto. Powinno być bardzo twarde, jeśli są trudności z za gnieceniem całej mąki, dodaję odrobinę wody. Ciasto formuję w kulę i zagniatam około 8-10 minut - do momentu otrzymania jednolitego, elastycznego ciasta, odrywającego się od stolnicy.

    Ciasto pokroić na 4 części
    Każdy kawałek rozpłaszczam najpierw w dłoniach, następnie rozwałkowuję na stolnicy wysypanej mąka na jak najcieńsze placki. Ciasto o idealnym stopniu twardości wymaga sporej siły przy wałkowaniu.

    Placki kroję na makaron żądanego kształtu.

    Pokrojony makaron zostawiam na stolnicy na kilku minuty, by przesechł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować