Klasyczny dżem z pigwy

  • wyświetlono: 110 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pigwa to znakomitym surowiec do sporządzania dżemów.

Kaska
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

2 kg owoców pigwy
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Klasyczny dżem z pigwy

  • DZEM1. Pigwę umyć, obrać i usunąć pestki. Pokroić na malutkie kawałki.
    Wrzucić do garnka, zalać wodą z cytryną i dusić na małym ogniu do momentu, aż będzie miękka.
    Dodać cukier i nadal gotować, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
    Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dżempigwa

Komentarze

Podobne przepisy

Galaretka z pigwy

Dodane przez: ewaeu

Galaretka z pigwy

Galaretka jest pyszna i ma przepiękny...

Syrop z pigwy

Dodane przez: MagdalenaS

Syrop z pigwy

Idealny na grypę i przeziębienie....

image-02jnubd

Dodane przez: JulkaTomeczek

Konfitura z pigwy

Pyszna i zdrowa konfitura, która...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Syrop z cytryny i pigwy

Właściwości leczniczych cytryn...

Marmolada z pigwy

Dodane przez: edytaha

Marmolada z pigwy

Trochę pracy jesienią, a zimą,...

Syrop z pigwy z miodem

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Syrop z pigwy z miodem

Syrop z pigwy z miodem. Uodparnia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE