Zupa krem z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna kremowa zupka, gotowana tylko z kilku najważniejszych składników.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior duży
    4 większe ziemniaki
    3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    4 łyżki masła
    1 cebula
    2 duże ząbki czosnku
    śmietanka kremówka 30 %
    przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej
    2 serki topione śmietankowe

Zupa krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem 1. Na maśle podsmażam cebulkę, dodaję czosnek i smażę jeszcze 3 minuty.
    Następnie dodaje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażę ok 2 min, po tym czasie dodaje różyczki kalafiora i zalewam bulionem.
    Gotuję do miękkości warzyw. Śmietankę podgrzewam w osobnym naczyniu i roztapiam w niej serki i wlewam do zupy.Doprawiam do smaku i miksuję na krem blenderem

Komentarze

Podobne przepisy