Domowy knoppers

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kto z nas kiedyś nie jadł wafelka typu knoppers. Ja postanowiłam wykonać go w domu. Może nie jest to najtańszy deser, ale jednak wiem co do niego włożyłam no i przygotowanie go sprawiło mi wiele przyjemności (nie tylko oblizywanie misek po kremie :-D)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa mleczna:
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki cukru
    1 szklanka mleka w proszku
    175 g miękkiego masła
    Masa czekoladowo-orzechowa:
    100 g masła
    160 g kremu czekoladowego
    1 łyżka kakao
    120 g pokruszonych orzechów laskowych
    Ponadto:
    3 prostokątne wafle (andruty)
    100 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy knoppers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa mleczna
    1. Mleko zagotuj z cukrem i zostaw do ostygnięcia.
    2. Miękkie masło utrzyj na puch. Następnie łyżka po łyżce dodawaj ostudzone mleko. Na koniec wsyp mleko w proszku i utrzyj na gładką masę.
  • 2. Masa czekoladowo-orzechowa
    3. Miękkie masło utrzyj na puch, Dodaj krem czekoladowy i kakao.
    4. Na koniec wsyp pokruszone orzechy i połącz w całość.
    5. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • 3. Przełożenie:
    6. Na blat wyłóż jeden wafel i posmaruj go kremem czekoladowym.
    7. Na niego wyłóż drugi wafel i pokryj masą mleczną.
    8. Całość przykryj trzecim waflem.
    9. Na ciasto połóż obciążenie np. drewnianą deskę i garnek z wodą. Wstaw do lodówki, aż wafle się skleją.
    10. Po sklejeniu wierzch posmaruj roztopioną czekoladą.
    11. Ciastka krój w zgrabne kwadraty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować