Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową

4.96 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Tak jak szybko robi się wafelki tak szybko one znikają a to świadczy o tym jakie są dobre :) Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję :)

  • 30 min

Składniki:

  • Masa mleczna:
    1/4 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    150 g masła
    1 szklanka mleka w proszku
    Masa orzechowa:
    100 g masła
    150 g nutelli
    1 łyżka kakao
    100 g orzechów laskowych
    Dodatkowo:
    3 wafle ok. 26 x 26 cm
    50 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.96 (184 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Knoppers

Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa mleczna:
    Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku i ostudzić.
    Masło ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zagotowane mleko cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.
  • 2. Masa orzechowa:
    Orzechy laskowe posiekać i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku.
    Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać.
  • 3. Czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej.
    Pierwszy wafel posmarować masą orzechową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną i przykryć trzecim waflem. Obciążyć np.książką i włożyć do stężenia kremów do lodówki. Wafle od strony kremu mlecznego posmarować płynną czekoladą (nie zdążyłam bo zdążyły zniknąć :)). Po zastygnięciu czekolady pokroić na kwadraty. Najlepiej smakują po wyjęciu z lodówki, gdyż krem jest wtedy zwarty. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować