Tak jak szybko robi się wafelki tak szybko one znikają a to świadczy o tym jakie są dobre :) Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję :)
30 min
Składniki:
Masa mleczna:
1/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru
150 g masła
1 szklanka mleka w proszku
Masa orzechowa:
100 g masła
150 g nutelli
1 łyżka kakao
100 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
3 wafle ok. 26 x 26 cm
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku i ostudzić.
Masło ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zagotowane mleko cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.
2.Masa orzechowa:
Orzechy laskowe posiekać i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku.
Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać.
3.Czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej.
Pierwszy wafel posmarować masą orzechową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną i przykryć trzecim waflem. Obciążyć np.książką i włożyć do stężenia kremów do lodówki. Wafle od strony kremu mlecznego posmarować płynną czekoladą (nie zdążyłam bo zdążyły zniknąć :)). Po zastygnięciu czekolady pokroić na kwadraty. Najlepiej smakują po wyjęciu z lodówki, gdyż krem jest wtedy zwarty. Smacznego :)
Komentarze