Bardzo smaczny domowy wafelek z masą mleczną i czekoladową na bazie pełnego mleka w proszku z dodatkiem orzeszków ziemnych niesolonych. Taki wafel u mnie w domu znika bardzo szybko, a samo wykonanie zajmuje tylko kilka chwil.
Wafel knoppers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać mleko, przełożyć masło oraz cukier, zagotować. Zdjąć z ognia do ciepłej masy dodać przesiane mleko w proszku i zmiksować. Poczekać chwilkę aż masa będzie gęstnieć.
2.Z drugą masą postąpić tak samo do garnka przełożyć mleko, masło, cukier oraz kakao. Zagotować i przesiać mleko w proszku. Zmiksować. Dodać posiekane orzeszki ziemne. Poczekać chwilkę aż masa będzie gęstnieć.
3.Na pierwszy wafel wyłożyć masę mleczną, docisnąć waflem i posmarować masą czekoladowo orzechową. Docisnąć trzecim waflem. Na waflu położyć papier do pieczenia i ułożyć np. ciężkie książki aby wafel się nie odklejał. Pozostawić na ok 2 godziny.
Komentarze