Wafel knoppers

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny domowy wafelek z masą mleczną i czekoladową na bazie pełnego mleka w proszku z dodatkiem orzeszków ziemnych niesolonych. Taki wafel u mnie w domu znika bardzo szybko, a samo wykonanie zajmuje tylko kilka chwil.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 wafle tortowe
    paczka orzeszków ziemnych niesolonych

    Masa mleczna:
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki mleka z kartonu
    4 łyżki cukru kryształu
    250 g mleka w proszku

    Masa czekoladowa:
    1/2 szklanki mleka z kartonu
    250 g mleka w proszku
    1/2 kostki masła
    4 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Orzeszki Knoppers

Wafel knoppers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wafel 1. Do garnka wlać mleko, przełożyć masło oraz cukier, zagotować. Zdjąć z ognia do ciepłej masy dodać przesiane mleko w proszku i zmiksować. Poczekać chwilkę aż masa będzie gęstnieć.
  • wafel 2. Z drugą masą postąpić tak samo do garnka przełożyć mleko, masło, cukier oraz kakao. Zagotować i przesiać mleko w proszku. Zmiksować. Dodać posiekane orzeszki ziemne. Poczekać chwilkę aż masa będzie gęstnieć.
  • wafel 3. Na pierwszy wafel wyłożyć masę mleczną, docisnąć waflem i posmarować masą czekoladowo orzechową. Docisnąć trzecim waflem. Na waflu położyć papier do pieczenia i ułożyć np. ciężkie książki aby wafel się nie odklejał. Pozostawić na ok 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Orzeszki ziemne Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować