Domowy knoppers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy kawałeczki miękkiego masła i ubijamy na kremową
piankę, na najwyższych obrotach przez około piętnaście minut.
Następnie powoli wlewamy mleko oraz miód. Łączymy dokładnie wszystkie
składniki, na sam koniec nieprzerwanie miksując dodajemy mleko w
proszku.
Przygotowaną mleczną masą smarujemy wafel, pozostawiając 5 - 6 mm
wolnej przestrzeni, by masa miała się gdzie 'rozejść'.
2.Do drugiej miski również wkładamy masło, miksujemy aż stanie się
aksamitnie biała, dodajemy nutellę (lub jakiś tańszy, równie dobry
odpowiednik), kakao oraz orzechy.
Wafel z mleczną masą przykrywamy drugim waflem, lekko dociskamy i
smarujemy wierzch masą czekoladową. Przykrywamy trzecim waflem,
dociskamy i obciążamy deską do krojenia. Pozostawiamy na dwie godziny
w lodówce.
3.Po dwóch godzinach rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, smarujemy
wafle od góry, posypujemy orzechami i czekamy aż czekolada zastygnie.
Kiedy czekolada stwardnieje, kroimy wafel w kostkę i... jemy! ;)
Komentarze