Letnie serce bezowe z truskawkami

  • wyświetlono: 263 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ten letni bezowy deser przygotowałam dla męża na urodziny :) Jest on wielkim fanem ciast bezowych, dlatego pomyślałam że to będzie super niespodzianka. Chciałam upiec coś wyjątkowego, nie tradycyjne placki bezowe, ale coś co będzie się wyróżniać spośród sklepowych słodyczy. Od razu pomyślałam o sercu, a jak serce to koniecznie czerwone. Idealnie do tego komponuje się krem śmietanowy z mascarpone oraz soczyste polskie truskawki. Jako dodatek dodałam mięte oraz serca czekoladowe. Nie bójcie się przygotowywać bez. To nic trudnego, tylko wymaga trochę czasu suszenia. Każdy sobie z nią poradzi :)

gotujaceblizniaczki
  • 10 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Na bezę:
5 białek (jaja klasa M)
150 g cukru drobnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Szczypta czerwonego barwnika w proszku
Na krem:
400 g śmietany 30% lub 36%
125 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
Truskawki
Liście mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Letnie serce bezowe z truskawkami

  • beza1. Krok po kroku:

    Beza
    Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka wkładamy do misy melaksera i ubijamy na jak największych obrotach do uzyskania sztywnej piany.
    Następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy cukier.
    Kolejną porcję cukru dodajemy dopiero w momencie, gdy ta poprzednia się rozpuści w białku.
    Po zakończeniu piana powinna być lśniąca i sztywna.
    Dodajemy łyżeczkę przesianej mąki ziemniaczanej, szczyptę czerwonego barwnika i ocet.
    Całość chwilę mieszamy. Nie martw się, nie przebijesz białek także możesz chwilę dłużej miksować.
    Na papierze do pieczenia rysujemy, za pomocą długopisu lub ołówka, serce o średnicy 24 cm.
    Za pomocą szpatułki wykładamy bezę, a następnie workiem cukierniczym lub szprycą wykonujemy podwójną wysokość boków.
    Pieczemy w temperaturze 100 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez 60 minut.
    Po upieczeniu zostawiamy bezę w zamkniętym piekarniku. Nie przechowujemy w lodówce, tylko w piekarniku.
    Krem:
    W misie melaksera umieszczamy schłodzoną śmietanę.
    Ubijamy, aż będzie sztywna. ale uważajmy, aby nie przebić śmietany.
    Dodajemy serek mascarpone oraz dwie łyżeczki cukru pudru i mieszamy, aż składniki się połączą.
    Krem wykładamy na upieczone serce.
    Sposób podania:
    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.
    Owoce wykładamy na krem i ozdabiamy świeżą miętą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoTruskawkibezawalentynki

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone

Dodane przez: joanna30

Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone

Fantastyczna, delikatna beza z...

Torcik bezowy z bitą śmietaną i letnimi owocami

Dodane przez: Ania_L

Torcik bezowy z bitą śmietaną i letnimi owocami

Taki torcik marzył mi się od jakiegoś...

Tort bezowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort BEZOWY z truskawkami i gruszkami

Uwielbiam takie torty z owocową...

Pralinowy tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: Sandra_bakes_a_party

Pralinowy tort bezowy z truskawkami

Niesamowita beza z wtopionymi kawałkami...

Bezowe serce.

Dodane przez: EWASALNO

Bezowe serce.

Delikatna beza, serowo śmietanowy...

Tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: Paulina Nosek

Tort bezowy z truskawkami

Efektowny, nie za słodki, idealny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE