Kurczak po azjatycku z orzechami nerkowca jest pysznym, delikatnym daniem. Można je wzmocnić poprzez dodanie papryczki chilli. A orzechy nerkowca super chrupią podczas jedzenia. Pycha.
25 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
400 g mięsa z uda kurczaka pokrojone w mniejsze kawałki
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki
olej rzepakowy (może być kokosowy)
4 cm korzenia imbiru pokrojonego w cienkie paski
cebula pokrojona w kostkę
dwie garście orzechów nerkowca
1/4 papryki czerwonej, zielonej i żółtej pokrojone w kostkę
2 łyżeczki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka cukru
kilka małych kolb kukurydzy
sól, pieprz
100 ml wody przegotowanej + 3 łyżki
Kurczak po azjatycku z orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i smażyć partiami na głębokim i rozgrzanym tłuszczu. Następnie odłożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
2.2. W woku rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć imbir, paprykę, cebulę. Dodać kurczaka, orzechy i kolby kukurydzy i nadal smażyć.
3.3. Podlać całość wodą i dodać sos ostrygowy, sojowy, cukier.
4.4. W 3 łyżkach wody rozpuścić 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
5.5. Zawiesinę dodać do sosu i zagęścić - dokładnie wymieszać.
Komentarze