Domowy CHŁODNIK BURACZKOWY

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

idealne orzeźwienie na letni upalny dzień

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr jogurtu greckiego
    2 duże buraki
    1 i 1/2 szklanki wody - do ugotowanie buraków
    1 świeży ogórek zielony
    pęczek koperku
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    młode listeczki z buraka - botwinkę
    sok z 1/2 cytryny
    sól, pieprz czarny
    cukier
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Domowy chłodnik buraczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ścieramy na race o dużych oczkach, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości 5-10 min. Ugotowane odstawiamy do ostygnięcia - nie odcedzamy. Ogórka zetrzeć na dużych oczkach. Posiekać botwinkę i koperek. Posiekane warzywa, posiekany szczypiorek połączyć z wystudzonym wywarem buraczkowym z buraczkami. Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać.

Porady

Można serwować z ugotowanym na twardo jajkiem oraz rzodkiewką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Jogurt grecki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować