Domowy burger

4.5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszny domowy burger idealny na obiad i imprezę ze znajomymi

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Bułki 8 sztuk
    50 dkg mąki
    20 g świeżych drożdży
    250 ml ciepłego mleka 3/2%
    1 duże jajko
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1/3 szklanki mleka i sezam

    Sos:
    Pół szklanki majonezu
    Pół szklanki ketchupu
    Łyżka musztardy

    Średnia pierś z kurczaka
    Przyprawa gyros
    Mieszanka sałat z rukolą
    Ogórki kiszone pokrojone w plasterki
    Pomidory pokrojone w plasterki
    Cebula pokrojona w plasterki
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Fast food

Domowy burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na bułki wkładamy do miski i zostawiamy na 10 minut.Po tym czasie ręcznie lub mikserem wyrabiamy gładkie ciasto.Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na osiem części i formujemy bułki.Wykladamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 20 minut.Smarujemy mlekiem z sezamem i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 st. C
    Studzimy i zimne kroimy w połowie

    Składniki na sos mieszamy razem i zostawiamy do przegryzienia

    Pierś kroimy w paski, dodajemy przyprawę do gyrosa i smażymy

    Połówki bułek delikatnie podgrzewany.Smarujemy je sosem.
    Na jedną część nakładamy sałatę, mięso, duży plaster pomidora,plastry ogórka,duży plaster cebuli.Polewamy sosem i przykładamy drugą częścią bułki.Całość łączymy długą wykałaczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować