Pyszny domowy burger idealny na obiad i imprezę ze znajomymi
30 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Bułki 8 sztuk
50 dkg mąki
20 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka 3/2%
1 duże jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki mleka i sezam
Sos:
Pół szklanki majonezu
Pół szklanki ketchupu
Łyżka musztardy
Średnia pierś z kurczaka
Przyprawa gyros
Mieszanka sałat z rukolą
Ogórki kiszone pokrojone w plasterki
Pomidory pokrojone w plasterki
Cebula pokrojona w plasterki
1.Składniki na bułki wkładamy do miski i zostawiamy na 10 minut.Po tym czasie ręcznie lub mikserem wyrabiamy gładkie ciasto.Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na osiem części i formujemy bułki.Wykladamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 20 minut.Smarujemy mlekiem z sezamem i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 st. C
Studzimy i zimne kroimy w połowie
Składniki na sos mieszamy razem i zostawiamy do przegryzienia
Pierś kroimy w paski, dodajemy przyprawę do gyrosa i smażymy
Połówki bułek delikatnie podgrzewany.Smarujemy je sosem.
Na jedną część nakładamy sałatę, mięso, duży plaster pomidora,plastry ogórka,duży plaster cebuli.Polewamy sosem i przykładamy drugą częścią bułki.Całość łączymy długą wykałaczką.
Komentarze