Domowy burger

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Utarło się, że burgery są niezdrowe. Jednak te robione w domu są pyszne, zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso wołowo – wieprzowe (500g),

    garść rukoli,

    2-3 pieczarki,

    pomidor,

    czerwona cebula,

    ser w plastrach (użyłam bez laktozy),

    jogurt grecki (użyłam bez laktozy),

    majonez,

    świeży czosnek,

    sól, pieprz,

    5 bułek (u mnie kukurydziane),

    olej do smażenia (u mnie kokosowy).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Domowy burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szykujemy sos do burgera: jogurt naturalny, 3 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku (mniej/więcej – jak wolicie), sól i pieprz – mieszamy.

    Pieczarki kroimy na plastry i smażymy na patelni do uzyskania koloru.

    Pomidor i cebulę kroimy w plastry. Rukolę myjemy i suszymy.

    Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

    Formujemy kotlety (podobnie jak mielone) i smażymy.

    Gdy kotlety będą usmażone, szykujemy burgery.

    Bułki kroimy na pół i kładziemy na chwilę na suchą patelnie (by były ciepłe).

    Na bułkę kładziemy sos, cebulę, rukolę, mięso, ser, pomidor, pieczarki, sos i przykrywamy górą bułki.

    Im więcej zabawy i bardziej brudne ręce, tym smaczniej :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować