Domowe pierogi z wiejską kiełbasą i prażoną cebulką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na pierogi . Dobra , wiejska kiełbasa , ma tu ogromne znaczenie . Ja wybieram taką z dodatkiem czosnku , u znajomych sprzedawców . Dodatek prażonej cebulki ciekawie wzbogaca smak całości .

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklaki mąki pszennej+do posypania
    ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
    4 łyżki oleju
    szczypta soli
    Farsz:
    1 długa bądź 2 krótkie laski kiełbasy wiejskiej - czosnkowej
    ok. 3 łyżki prażonej cebulki
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek z dodatkiem oleju
    4 łyżki masła klarowanego
    2 cebule
    1 łyżka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Domowe pierogi z wiejską kiełbasą i prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe pierogi z wiejką kiłasą i prażoną cebulką 1. Składniki ciasta zagniatam na gładkie , sprężyste ciasto , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok. 20 minut . Ciasto dzielę na 2 części , formuje kule , podsypuję mąką , wałkuję , wykrawam obręczą koła , nakładam obraną z osłonki i pokrojoną w plasterki -2-3 kiełbasę , posypuję 1/2 łyżeczki cebulki prażonej , zlepiam pierogi .
  • Domowe pierogi z wiejką kiełbasą i prażoną cebulką 2. Pirogi gotuję w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok. 3-4 minuty od wypłynięcia , wykładam łyżką cedzakową na talerze . Na maśle podsmażam do miękkości pokrojoną w plasterki cebulę , doprawiam solą , pieprzem , czubrycą , mieszam . Pierogi podaję z cebulką .

Porady

Z tej porcji ciasta wychodzi mi ok. 30 pierogów .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować