Domowe pierogi z serem , szczypiorkiem i cebulką

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

No cóż , nie ma jak domowe pierogi . Zawsze można je zrobić z tym co bardzo lubimy . U mnie tym razem , tak prościutko , z serem , szczypiorkiem i cebulką - pychota :) Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne , do tego z dostępnych składników .

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    ok. 1 szklanka maślanki
    4 łyżki oleju
    2 szczypty soli
    Farsz:
    ok. 70 dag. sera białego - u mnie własnej produkcji
    1 cebula
    2 łyżki masła
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka czubrycy zielonej
    2 jajka wiejskie
    sól do smaku
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek z dodatkiem oleju
    2 cebule 10 dag. masła
    1 łyżka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    posiekany szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Domowe pierogi z serem , szczypiorkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe pierogi z serem , szczypiorkiem i cebulką 1. Składniki ciasta umieszczam w misce , zagniatam elastyczne , sprężyste ciasto , nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok. 20 minut.
  • Domowe pierogi z serem , szczypiorkiem i cebulką 2. Cebulkę z farszu szklę pokrojoną w kostkę na maśle , studzę , dodaję do zmielonego sera , dodaję szczypiorek , jajka , czubrycę , sól , pieprz , mieszam do uzyskania jednolitej masy .
  • Domowe pierogi z serem , szczypiorkiem i cebulką 3. Ciasto dzielę na dwa placki , podsypuję mąką , wałkuję , wykrawam koła , nakładam farsz , zlepiam pierogi .
  • Domowe pierogi z serem , szczypiorkiem i cebulką 4. Pierogi gotuję porcjami w osolonym wrzątku ok. 2-3 minuty od wypłynięcia , wyjmuję łyżką cedzakową na talerze . Dodatkowe cebule obieram , kroję w pół plasterki , podsmażam na maśle , posypuję czubrycą , solą i pieprzem , mieszam , podsmażam do miękkości . Pierogi podaję z cebulką na masełku , posypane siekanym szczypiorkiem .

Porady

Liczba pierogów to ok. 50 sztuk , ale wszystko zależy od wielkości jaką sobie wybierzemy przy ich wykonaniu , ilość nakładanego farszu też ma tu znaczenie .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Sery Szczypiorek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować