Błyskawiczny barszcz nie tylko od święta, aromatyczny, pyszny i pożywny.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 białe kiełbasy
1,5 l wody
0,5 l gotowego koncentratu na barszcz, lub 2 torebki barszczu białego Winiary
3 ząbki czosnku
4 jajka ugotowane na twardo
2 średnie cebule pokrojone w kostkę
ok. 300 ml śmietany 18%
natka pietruszki do dekoracji
sól, pieprz i cukier do smaku
Barszcz biały z kiełbasą i prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę białą ugotować w wodzie, po 10 minutach wyjąć do ostudzenia.
Na wywar wlać zakwas lub rozprowadzony proszek z torebki, pogotować 5 minut, dodać pokrojoną w krążki kiełbasę i przeciśnięty w prasce czosnek.
Cebulę dobrze zrumienić aby była pachnąca, na chwilę odstawić, teraz dodać do barszczu śmietanę, przyprawić do smaku, następnie połówki jajek i zrumienioną cebulę.
Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze