Domowe Kimchi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Doskonały dodatek do azjatyckich potraw. ;)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska
    (około 2 kg, ważne, żeby miała zielone liście)
    2 marchewki
    1/2 białej rzodkwi
    1 gruszka nashi (można zastąpić słodkim jabłkiem)
    1 zielona papryka
    1 pęczek grubego szczypiorku
    3 cebulki dymki
    1 główka czosnku
    2 spore kawałki imbiru (długości 3 - 4 kciuków)
    2 łyżki sezamu
    1/4 szklanki różowej soli
    1/4 szklanki soli morskiej gruboziarnistej
    1 opakowanie ostrej chilli
    1 opakowanie słodkiej papryki
    5 papryczek chilli
    2 łyżki płatków chilli
    pół opakowania ugotowanego ryżu
    1/3 szklanki sosu rybnego
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Domowe kimchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę dokładnie myjemy, usuwamy zewnętrzne liście i przekrawamy na pół. Wycinamy głąb, wyrzucamy go a resztę siekamy na średnio grube kawałki. Wkładamy do glinianego naczynia.

    Do miski wsypujemy sól i zalewamy taką ilością wody, aby został mniej więcej 1 cm zalewy nad pekińską.

    Pozostawiamy na cztery godziny w temperaturze pokojowej.

    Po upłynięciu tego czasu odlewamy solankę i trzy - cztery razy płuczemy kapustę bardzo zimną wodą by zachowała jędrność i pozbyła się nadmiaru soli.
  • 2. Marchewkę oraz rzodkiew obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najłatwiej to zrobić krojąc pod skosem na plasterki, a następnie kilka plasterków na raz kroić w paseczki.

    Szczypiorek kroimy na 2 - 3 cm kawałki, a paprykę w paski.

    Do drugiej miski ścieramy obrany imbir, dodajemy wyciśniętą główkę czosnku, posiekane dymki, papryczki chilli oraz startą gruszkę nashi. Dodajemy sproszkowane papryki, płatki chilli oraz posiekane papryczki. Dolewamy sos rybny, wodę i wsypujemy ugotowany ryż.
    Całość bardzo dokładnie, na najwyższych obrotach miksujemy, aż do uzyskania jednolitej pasty.

    Na patelni prażymy na złoto dwie łyżki sezamu i posypujemy nim kapustę. Dodajemy wszystkie posiekane warzywa i pastę.

    Teraz czas na założenie ochronnych rękawiczek, co by nie wypalić sobie rąk. ;)

    Całość dokładnie mieszamy i wcieramy pastę w warzywa.

    Przykrywamy drugą częścią naczynia i odstawiamy na trzy dni, choć śmiało można jeść od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Imbir Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować