Kimchi zaliczane jest do 5 najzdrowszych potraw świata, można je jeść samo, jako dodatek do potraw, czy jako ich składnik. Ja polecam pyszny smażony ryż z kurczakiem i kimchi właśnie.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 filet z kurczaka
2 szklanki ugotowanego dzień wcześniej ryżu
1 szklanka kimchi
¼ szklanki soku z kimchi
¼ szklanka wody
2 jajka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka pasty gochujang
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki oliwy
Garść szczypiorku
Ryż smażony z kurczakiem i kimchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Przesmażamy na niej umyty, osuszony i pokrojony w paski filet z kurczaka.
Kiedy kurczak ładnie się zarumieni i usmaży (około 5 minut) dodajemy pastę gochujang i sos sojowy – mieszamy.
Do usmażonego mięsa dodajemy ryż, kimchi, a także wodę i sok z kapusty – wszystko smażymy 3-4 minuty. W między czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżkę oliwy i smażymy na niej dwa jajka sadzone.
Ryż skrapiamy olejem sezamowym, doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem. Nakładamy ryż na 2 talerze, na każdym kładziemy usmażone jajko, całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i serwujemy
Komentarze