Domowe Fit batoniki bez Cukru

5 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zdrowy deser, naturalnie słodki i mega pyszny.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Spód
    150 g zmielonych migdałów
    100 g orzechów nerkowców
    szczypta soli himalajskiej
    2 łyżki syropu z agawy/miodu
    - Krem daktylowy
    10-12 szt. namoczonych daktyli Medjool bez pestek
    80 -100 g masla orzechowego/migdałowego
    szczypta soli himalajskiej
    60-80 ml mleka roślinnego
    1 łyżka oleju kokosowego
    - Polewa
    180 g gorzkiej czekolady
    50 ml mleka kokosowego
    1 łyżka oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe fit batoniki bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód

    Orzeszki mielimy na pył, dodajemy szczyptę soli oraz syrop z agawy/miód i zagniatamy. Powstalą masą wykładamy do foremki wyłożonej folią spożywczą, wyrównujemy do wysokości ok.1cm. Wstawiamy do zamrażarki na 15-20 min.

    Karmel daktylowy

    Daktyle odsączamy z wody. W wysokim naczyniu dokładnie blendujemy daktyle z 1-2 łyżkami wody z ich namaczania. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.
    Powstały karmel wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy i odstawiamy do zamrażarki co najmniej na 6 godzin. Po wyjęciu z lodówki wyciągamy z formy, dzielimy na batoniki. Wychodzi 8 porcji.

    Polewa

    Rozpuszczamy czekoladę z mleczkiem kokosowym w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy olej kokosowyj i energicznie mieszamy. Lekko przestudzoną polewą oblewamy dokładnie z każdej strony batoniki i odstawiamy do stwardnienia. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować