Domowe fit batoniki bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
Orzeszki mielimy na pył, dodajemy szczyptę soli oraz syrop z agawy/miód i zagniatamy. Powstalą masą wykładamy do foremki wyłożonej folią spożywczą, wyrównujemy do wysokości ok.1cm. Wstawiamy do zamrażarki na 15-20 min.
Karmel daktylowy
Daktyle odsączamy z wody. W wysokim naczyniu dokładnie blendujemy daktyle z 1-2 łyżkami wody z ich namaczania. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.
Powstały karmel wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy i odstawiamy do zamrażarki co najmniej na 6 godzin. Po wyjęciu z lodówki wyciągamy z formy, dzielimy na batoniki. Wychodzi 8 porcji.
Polewa
Rozpuszczamy czekoladę z mleczkiem kokosowym w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy olej kokosowyj i energicznie mieszamy. Lekko przestudzoną polewą oblewamy dokładnie z każdej strony batoniki i odstawiamy do stwardnienia. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze