Najlepsze to te przygotowane w domu, z kotletami przygotowanymi w domu
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 g antrykotu, karkówki lub szpondra wołowego
sól, pieprz
4 bułki hamburgerowe z sezamem
pomidor
ogórek- najlepszy kiszony, może jednak być i świeży zielony typu wąż
czerwona cebula
ser żółty- najlepszy cheddar ale można zastąpić innym ulubionym ( u mnie gouda )
sałata
keczup
sos czosnkowy: śmietana 12%- 8 łyżek, majonez- 3 łyżki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz
Domowe burgery z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średnich otworach, mielimy tylko raz, bo to mięso do burgera nie na klopsa. Mięsa
nie doprawiamy, delikatnie przemieszamy, formujemy kotlety. Gotowe smażymy bez tłuszczu: na grillowej patelni, lub w opiekaczu do mięsa. Solimy mięso przed położeniem na rozgrzaną patelnię, najpierw z tej strony gdzie obsmażamy, następnie przed przewróceniem solimy drugą stronę. Smażymy ok 3-4 minut z każdej strony. Po obsmażeniu jeszcze ciepłego oprószamy świeżo zmielonym grubo pieprzem. Mięso przykrywamy, odstawiamy na czas przygotowania burgera.
* Bułkę przekrawamy na połówkę, opiekamy z dwóch stron ( opiekacz lub patelnia grilowa)
*Sałatę rwiemy na listki, pomidora, ogórka , cebulę kroimy w plastry.
* Wszystkie składniki potrzebne d przygotowania sosu czosnkowego mieszamy ze sobą, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Mieszamy.
*Spód bułki smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy liście sałaty, plastry pomidora, ser ( możemy teraz chwilę położyć do opiekacza i podgrzać ser aby się minimalnie rozpuścił) , ogórki,cebulę, kotleta, polewamy sosem czosnkowym, przykrywamy górną częścią bułki, którą smarujemy od spodu keczupem.
Komentarze