Domowe burgery

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To najlepsze burgery jakie kiedykolwiek jadłam! Bułki pięknie wyrastają, i wspaniale smakują. Są miękkie i dobrze wypieczone,a co ważne takie domowe burgery są zdrowe i smaczne.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej,
    1 jajko,
    1,5 łyżeczki soli,
    100 ml rozpuszczonego masła 82%,
    1 opakowanie suchych drożdży lub 25g świeżych drożdży,
    300 ml ciepłego mleka,
    2 płaskie łyżki cukru.
    Dodatkowo:
    sezam
    1 jajko

    Mięsne kotlety:
    0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    +przyprawy:
    3 ząbki czosnku
    papryka słodka i ostra
    zioła prowansalskie,
    sól i pieprz.
    Dodatki:
    ser,
    sałata,
    rzodkiewka
    cebula,
    duży pomidor,
    ogórek,
    sos czosnkowy,
    ketchup itp.
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Domowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże, cukier sól. Odstawiam na 10 minut. Do miski przesiewam mąkę, dodaję rozpuszczone masło ,roztrzepane jajko, i mleko z drożdżami.
    Wszystko wyrabiam 5 minut mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręcznie ,ALE WYDŁUŻAMY CZAS DO 10 MINUT!
    Ciasto powinno piękne odchodzić od rąk lub miski. Jeśli będzie się kleić dodaj jeszcze trochę mąki.
  • ciasto 2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę lub 1,5 godziny.
  • bułki 3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy lekko zagniatamy i dzielimy na 6 równych kuleczek. Polecam do tego użyć wagę kuchenną. Bułeczki układamy na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Przykrywamy bułeczki ręcznikiem kuchennym i koniecznie odstawiamy na 30 minut.
    Gdy wyrosną , dokładnie smarujemy całe bułki rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
  • bułki 4. Bułki pieczemy w 210st.C przez 15 max 18 minut. Bułeczki najlepiej wystudzić chociaż przez 30 minut.
  • Mięsko 5. Do mięsa dodaję przyprawy, jajko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek . Wszystko razem wyrabiamy.
  • Mięsko 6. Mięso dzielimy na 5 części i robimy płaskie kotleciki. Wstawiamy surowe kotlety do lodówki przed smażeniem. Kotlety grillujemy na elektrycznym grillu lub smażymy na patelnie. Można położyć na każdy kawałek mięsa masło,aby mięso nie przywarło do grilla.
  • dodatki do burgera 7. Przygotuj ulubione dodatki jak sałata, pomidor, ser, ogórek, cebulę, sosy.
  • dodatki 8. Bułki przecinamy , ogrzewamy na patelni . Na spodzie bułki układamy mięso plus ulubione dodatki smarując sosem. Na koniec przykrywamy bułką i wkładamy przez środek burgera długą wykałaczkę.

Porady

Takie burgery możemy przygotować z mięsa drobiowego jak i z kotlecikami wege.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować