Domowe burgery

  • wyświetlono: 241 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To najlepsze burgery jakie kiedykolwiek jadłam! Bułki pięknie wyrastają, i wspaniale smakują. Są miękkie i dobrze wypieczone,a co ważne takie domowe burgery są zdrowe i smaczne.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 6 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej,
1 jajko,
1,5 łyżeczki soli,
100 ml rozpuszczonego masła 82%,
1 opakowanie suchych drożdży lub 25g świeżych drożdży,
300 ml ciepłego mleka,
2 płaskie łyżki cukru.
Dodatkowo:
sezam
1 jajko

Mięsne kotlety:
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
+przyprawy:
3 ząbki czosnku
papryka słodka i ostra
zioła prowansalskie,
sól i pieprz.
Dodatki:
ser,
sałata,
rzodkiewka
cebula,
duży pomidor,
ogórek,
sos czosnkowy,
ketchup itp.

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe burgery

  • ciasto1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże, cukier sól. Odstawiam na 10 minut. Do miski przesiewam mąkę, dodaję rozpuszczone masło ,roztrzepane jajko, i mleko z drożdżami.
    Wszystko wyrabiam 5 minut mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręcznie ,ALE WYDŁUŻAMY CZAS DO 10 MINUT!
    Ciasto powinno piękne odchodzić od rąk lub miski. Jeśli będzie się kleić dodaj jeszcze trochę mąki.
  • ciasto2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę lub 1,5 godziny.
  • bułki3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy lekko zagniatamy i dzielimy na 6 równych kuleczek. Polecam do tego użyć wagę kuchenną. Bułeczki układamy na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Przykrywamy bułeczki ręcznikiem kuchennym i koniecznie odstawiamy na 30 minut.
    Gdy wyrosną , dokładnie smarujemy całe bułki rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
  • bułki4. Bułki pieczemy w 210st.C przez 15 max 18 minut. Bułeczki najlepiej wystudzić chociaż przez 30 minut.
  • Mięsko5. Do mięsa dodaję przyprawy, jajko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek . Wszystko razem wyrabiamy.
  • Mięsko6. Mięso dzielimy na 5 części i robimy płaskie kotleciki. Wstawiamy surowe kotlety do lodówki przed smażeniem. Kotlety grillujemy na elektrycznym grillu lub smażymy na patelnie. Można położyć na każdy kawałek mięsa masło,aby mięso nie przywarło do grilla.
  • dodatki do burgera7. Przygotuj ulubione dodatki jak sałata, pomidor, ser, ogórek, cebulę, sosy.
  • dodatki8. Bułki przecinamy , ogrzewamy na patelni . Na spodzie bułki układamy mięso plus ulubione dodatki smarując sosem. Na koniec przykrywamy bułką i wkładamy przez środek burgera długą wykałaczkę.

Porady

Takie burgery możemy przygotować z mięsa drobiowego jak i z kotlecikami wege.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonewarzywabułkihamburgerpieczywoburgerdomowy burgerbułki do burgerów

Komentarze

Podobne przepisy

Chicken burger przepis na domowe burgery z kurczakiem

Dodane przez: ekspansja-smaku

Chicken burger przepis na domowe burgery...

Fast foody zwykle kojarzą się z...

Burgerki

Dodane przez: Iziorka

Domowe burgery z frytkami

Pyszne, tanie, szybkie i , co najważniejsze...

Burgery

Dodane przez: czarrna

Burgery

Na szybką kolację :)

image-1jbyfe6

Dodane przez: monika016

Domowe burgery z pełnoziarnistą bułką i ogórkową...

Burgery stały się ostatnio bardzo...

Domowe burgery z grillowanej piersi indytka w mlecznych bułkach z makiem

Dodane przez: Martyna1991

Domowe burgery z grillowanej piersi indytka...

Domowe , pachnące , niezastąpione...

Tajskie burgery

Dodane przez: 2milutka

Tajskie burgery

Mięso mieszane doprawione na pikantnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE