Nie trzeba daleko wyjeżdżać, aby spróbować tajskich smaków. Wystarczy odpowiednie skomponowanie kilku składników i członków rodziny, by poczuć się w raju :)
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron Lubella jajeczna 5 jaj krajanka - 1/2 opakowania
- filet z kurczaka - ok. 400 g
- mleko kokosowe - ok. 400 ml
- bulion - 600-700 ml
- cebula - 1 szt
- czosnek - 3 ząbki
- imbir - ok 2 cm
- marchew - 1 szt
- por - 1/3 szt
- kurkuma - 1/2 łyżki
- curry - 1/2 łyżki
- chilli - do smaku
- limonka - sok z połowy
- sól , pieprz - do smaku
- sos sojowy - do smaku
- oliwa - 2 łyżki
- kolendra - do posypania gotowej zupy
Domowa tajska zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kurczaka kroimy w paseczki, lekko oprószamy solą oraz pieprzem i kładziemy do miseczki.
2. Obieramy marchewkę i kroimy w cienkie słupki, pora w plasterki.
3. Następnie cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie. Gdy się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Całość lekko podsmażamy w garnku z dodatkiem curry, kurkumy i chilli.
4. Do zarumienionych składników wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną marchewkę, pora oraz kurczaka i gotujemy na średnim ogniu do momentu ugotowania składników.
5. Podczas gotowania zupy szykujemy drugi garnek i przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
6. Do zupy dodajemy puszkę mleka kokosowego, sok z połowy limonki i gotujemy na małym ogniu ok 4-5 minut, aż składniki się połączą.
7. W tak zwanym międzyczasie kroimy świeżą kolendrę.
8. Wyłączamy zupę, szykujemy głębokie talerze, nakładamy makaron, wlewamy zupę dbając, aby w talerzu pojawiła się solidna porcja mięska (dla mężczyzn) oraz warzyw (dla kobiet). Całość posypujemy świeżą kolendrą i ozdabiamy świeżo zmielonym pieprzem.
9. Smacznego :)
Komentarze