Tajska zupa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

A dlaczego? A dlatego…Dlatego, że lubimy łączyć smaki. Tzw. kuchnia Fusion, daje wiele możliwości. A przy tym mega moc! Moc aromatów i smaków.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
    1 duża marchew
    1 kalarepa
    3 ząbki czosnku
    1 kawałek świeżego imbiru
    5 łyżeczek suszonej trawy cytrynowej
    1 kawałek pora (zielona część)
    3 liście kaffiru
    1,2 litra bulionu warzywnego
    1 szklanka mleka kokosowego
    2 plastry ananasa
    5 grzybów mun
    1 opakowanie makaronu udon
    3 łyżki oleju sezamowego
    1 łyżka tajskiego curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tajska zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tajska zupa pomidorowa 1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

    Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem, parzymy kilka minut. Wywar przecedzamy przez drobne sitko.

    Marchew i kalarepkę kroimy w słupki.

    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy i kroimy w paski.

    Por kroimy w piórka.

    Ananasa kroimy w kostkę.

    Czosnek i imbir siekamy.

    Na rozgrzany olej wrzucamy marchew i kalarepkę, chwilę smażymy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz imbir, smażymy (mieszając) dosłownie kilka chwil, po czym dodajemy pomidory wraz z zalewą, ananasa, grzyby, liście kaffiru, napar z trawy cytrynowej, tajskie curry. Dusimy pod przykryciem 5 min, po czym zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Odstawiamy na 2-3 minuty, dodajemy mleko kokosowe, łączymy.

    Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować