Domowa szynka: łopatka wieprzowa i filet z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 20 godz.

Jak za każdym razem gdy próbuję zrobionej w domu wędliny, tak i dziś przekonałam się że jej smak jest daleko lepszy od kupionej w sklepie. Jeśli nie jesteście posiadaczami szynkowaru, nie martwcie się, bo tak przygotowane mięso można też po prostu upiec.

  • 20 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    800 g. łopatki wieprzowej
    300 g. fileta z kurczaka
    Przyprawy:
    2 liście laurowe
    2 łyżki majeranku
    3 ząbki czosnku
    1 pełna łyżka soli
    Dodatkowo:
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    0,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowa szynka: łopatka wieprzowa i filet z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ucieram w moździerzu sól z czosnkiem, majerankiem i liśćmi laurowymi. Łopatkę nacinam w kilku miejscach, tworząc kieszenie. Nacieram ją mieszanką przypraw. Fileta siekam w kostkę, mieszam dłonią z łyżeczką soli, papryką i majerankiem, a potem nadziewam tak przygotowanym mięsem kieszenie w łopatce. Mięso wkładam do woreczka przystosowanego do wysokich temperatur i paluję całość do szynkowaru. Zamknięty szynkowar odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Następnego dnia gotuję go przez ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu, po czym zostawiam do całkowitego ostudzenia, a potem wstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie szynka jest gotowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować