DOMOWA SZYNKA WIEPRZOWA Z SZYNKOWARU

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz. 15 min

Domowa wędlina nie ma sobie równych!

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • 800g łopatki wieprzowej
    •400g surowego boczku wieprzowego
    •70 ml wody
    •20g soli
    •2g soli peklowej
    •szczypta pieprzu
    •1 kulka ziela angielskiego
    •1 liść laurowy
    •1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    •1 ząbek czosnku
    •1 płaska łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Domowa szynka wieprzowa z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę wieprzową pokroić na kawałki, mniej więcej 3x3 cm. Boczek pozbawić skóry, zmielić. Ziele angielskie rozgnieść grzbietem łyżki. W misce umieścić łopatkę, boczek, obrany i zmiażdżony czosnek oraz resztę składników. Dokładnie całość wymieszać. Masę mięsną przełożyć do szynkowaru, zamknąć urządzenie i odstawić do lodówki na ok. 24 godziny. Po tym czasie, szynkowar umieścić w garnku z wodą, gotować ok. 2 godziny i 15 minut na średnim ogniu. Wyjąć szynkowar, wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 6 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na szynkę wieprzową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować