Domowa konfitura z kiwi

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna domowa konfitura z kiwi i jabłka idealne połączenie,doskonała jako dodatek do naleśników gofrów czy innych deserów.Można zrobić o każdej porze roku,nie tylko latem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg owocu kiwi dojrzałego ale jędrnego
    4 jabłka winne
    1 cytryna
    1/2-1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Domowa konfitura z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i kiwi obieramy ze skórki,kiwi kroimy w kostkę jabłka scieramy na tarce,przekładamy do garnka z grubym dnem,z cytryny wyciskamy sok i wlewamy od razu do owoców aby jabłka nie sciemniały,można lekko wszystko zmiksować blenderem lub rozgnieść kiwi widelcem,zasypujemy cukrem -ilość dozować wg swojego uznania albo w zależności od tego jak słodkie mamy jabłka,lepiej zeby była dosć kwaskowa,przesłodzona jest nie dobra i dusimy na wolnym ogniu ,mieszajac od czasu do czasu,około 2 godzi aż nadmiar soku wyparuje i konfitura nabierze lekko galaretowatej konsystencji.
  • 2. Gorącą gotującą się konfiturę rozlewamy do malutkich sparzonych wrzątkiem i suchych słoiczków,zakrecamy i wkładamy w gruby koc.Gdy mają stać dłużej warto dla pewności je zapasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kiwi Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować