Pyszna domowa konfitura z kiwi i jabłka idealne połączenie,doskonała jako dodatek do naleśników gofrów czy innych deserów.Można zrobić o każdej porze roku,nie tylko latem.
2 godz.
Składniki:
2 kg owocu kiwi dojrzałego ale jędrnego
4 jabłka winne
1 cytryna
1/2-1 szklanka cukru
Domowa konfitura z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka i kiwi obieramy ze skórki,kiwi kroimy w kostkę jabłka scieramy na tarce,przekładamy do garnka z grubym dnem,z cytryny wyciskamy sok i wlewamy od razu do owoców aby jabłka nie sciemniały,można lekko wszystko zmiksować blenderem lub rozgnieść kiwi widelcem,zasypujemy cukrem -ilość dozować wg swojego uznania albo w zależności od tego jak słodkie mamy jabłka,lepiej zeby była dosć kwaskowa,przesłodzona jest nie dobra i dusimy na wolnym ogniu ,mieszajac od czasu do czasu,około 2 godzi aż nadmiar soku wyparuje i konfitura nabierze lekko galaretowatej konsystencji.
2.Gorącą gotującą się konfiturę rozlewamy do malutkich sparzonych wrzątkiem i suchych słoiczków,zakrecamy i wkładamy w gruby koc.Gdy mają stać dłużej warto dla pewności je zapasteryzować.
Komentarze