Domowa kiszona kapusta z borówką brusznicą

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chrupiąca kiszona kapusta wzbogacona smakiem borówki brusznicy.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
    1 łyżka soli
    100 g przemrożonej borówki brusznicy
    1 marchew
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona

Domowa kiszona kapusta z borówką brusznicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta 1. Usuwamy zewnętrzne liście kapusty i wycinamy głąb ale go nie wyrzucamy. Oczyszczoną kapustę szatkujemy szatkownicą lub w robocie.
  • kapusta 2. Marchew zetrzeć na wiórki. Poszatkowaną kapustę mieszamy z marchwią borówką, solą i cukrem. Mieszając ugniatamy. Pozostawiamy na godzinę by zmiękła i puściła sok.
  • kapusta 3. Kapustę przekładamy do słoika mocno ugniatamy najlepiej drewnianą pałką w ten sposób wyciśniemy sok, który wypłynie na wierzch. Zostawiamy od góry wolne 2 cm. na wierzchu układamy kawałek liścia a na nim głąb (gdy zamkniemy słoiki głąb jeszcze bardziej dociśnie kapustę).
    Zamykamy słoiki. Napełnione słoiki odstawiamy do zakiszenia w temperaturze pokojowej na 2 dni. Najlepiej słoiki ustawić w misce, bo w pierwszej fazie kiszenia może wypływać sok. Jeśli potrzebujemy kiszonej kapusty szybciej to pozostawiamy ją w temperaturze pokojowej około 10 dni. Jeżeli chcemy by postała dłużej to po dwudniowym zakiszeniu wynosimy ją do chłodnego miejsca.

Porady

Sól soli nierówna, trzeba użyć soli dobrej jakości (dodatkowo niejodowana i bez antyzbrylaczy ).Jeśli ktoś lubi może dodać zamiast marchewki kminek, jałowiec, liść laurowy czyli swoje ulubione przyprawy. Ja robię po kilka słoików jeśli kończy mi się jedna partia to kiszę kolejną i tak mam o każdej porze roku chrupiącą i pachnącą kiszoną kapustę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Borówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować