REKLAMA

Domowa delicja wiśniowa z wilgotnym biszkoptem

wyświetlono: 704 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

U mnie ta delicja ... , to taka puszysta wyszła , bardzo smaczna , z wiśniami z żelką , a sam biszkopt - wilgotny ... Ciasto wszystkim bardzo posmakowało i w oka mgnieniu znikało z talerzy :)

opublikowany: 20.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Żelka :
    2 szklanki wydrylowanych wiśni
    1 galaretka wiśni
    4 łyżki wody
    Masa śmietanowa :
    500 ml . śmietany 30%
    1 galaretka wiśniowa
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    4 łyżki wody mineralnej
    1/2 szklanki wrzącej wody
    Dodatkowo:
    1 galaretka wiśniowa
    2 szklanki wrzącej wody
    tortownica - średnica 24 cm . , wyłożona papierem do pieczenia , boki posmarowane masłem i osypane bułką tartą
    wiórki kokosowe
    masło
    1 szklanka przegotowanej wody
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka cukru
Ocena:

(średnia 5 z 7 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam z solą na sztywno , ciągle miksując dodaję cukier i żółtka , miksuję , dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszam. Ciasto wykładam do tortownicy , piekę ok . 35 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę , wyjmuję z blaszki , przekrawam na dwa placki. Obręcz tortownicy wykładam dwoma paskami papieru do pieczenia posmarowanymi cieniutko masłem i osypanymi wiórkami kokosowymi . Obręcz stawiam na talerzu , na dno kładę jeden z placków , nasączam połową wody zmieszanej z sokiem z cytryny i cukrem .
  • Domowa delicja wiśniowa z wilgotnym biszkoptem 2. Wiśnie zalewam wodą , doprowadzam do zagotowania , dodaję galaretkę , mieszam , gotuję 2-3 minuty , studzę . Gdy masa z wiśniami zacznie gęstnieć , wykładam na pierwszy placek , wstawiam do lodówki .
  • Domowa delicja wiśniowa z wilgotnym biszkoptem 3. Żelatynę zalewam wodą mineralną , mieszam , odstawiam na 10 minut , dodaję galaretkę , zalewam wrzątkiem , mieszam , studzę . Śmietanę ubijam z cukrem pudrem na sztywno , ciągle miksując dodaję wystudzoną galaretkę . Pół masy wylewam na wiśnie , nakrywam drugim plackiem , lekko dociskam , nasączam pozostałą wodą z sokiem i cytryną , wykładam pozostałą masę , wyrównuję , wstawiam do lodówki na godzinę .
  • Domowa delicja wiśniowa z wilgotnym biszkoptem 4. Galaretkę mieszam z wodą , pozostawiam do wystudzenia . Gdy galaretka tężeje wykładam na przygotowane ciasto , wstawiam na ok . dwie godziny do lodówki . Obręcz tortownicy zdejmuję , papier odlepiam , ciasto podaję :)

Porady

Do ciasta użyłam wiśni mrożonych - należy je rozmrozić . Jeśli ciasta nie zjemy po wyjęciu z lodówki , pozostałe najlepiej wstawić z powrotem do lodówki :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE