Domek z piernika

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domek z piernika to piękna, świąteczna ozdoba lub jadalny upominek dla bliskiej osoby.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 szczypta soli
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    200 g miodu
    200 g cukru pudru
    2 łyżki przyprawy do piernika
    120 g masła
    Lukier:
    2 białka
    2 szklanki (250 ml) cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Piernik Pierniczki

Domek z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać elementy domku i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Jako postawę wykroić prostokąt o kilka centymetrów większy, niż podstawa domku. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 12 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Lukier: Jajka wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białka od żółtek. Białka zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru.
    Najpierw udekorować wszystkie elementy domku (ściany, dach, drzwi itd.). Następnie krótszą i dłuższą ścianę przymocować do podłoża sporą ilością lukru za pomocą rękawa cukierniczego lub grubego woreczka strunowego z odciętym rogiem. Lukrem skleić wewnątrz i zewnątrz obie ściany pod równym kątem i pozostawić do wyschnięcia. W środek można wstawić np. szklankę jako podpórkę. W ten sam sposób zlepić pozostałe dwie ściany oraz dach. Na końcu przymocować za pomocą lukru pozostałe elementy np. drzwiczki i/lub okiennice.

Porady

Domek można dekorować za pomocą rękawa cukierniczego z tylką z najmniejszym otworem lub (tak jak ja) woreczkiem strunowym z odciętą malutką dziurką w rogu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować