Dojrzewający schab z pończochy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab oczyszczamy z błon,płuczemy pod bieżącą wodą,osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.Schab wkładamy do miski zasypujemy cukrem,obtaczamy,wkładamy do lodówki na 48 godzin.Po czasie schab wyjmujemy ,płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.Mięso wkładamy do drugiej miski i tym razem zasypujemy solą,obtaczamy,wkładamy do lodówki na 48 godzin.Po dwóch dniach wyjmujemy,płuczemy i osuszamy dokładnie.Paprykę,majeranek,pieprz,oregano mieszamy.Schab obtaczamy w przyprawach wkładamy do lodówki na 24 godziny.Następnego dnia schab wkładamy do pończochy . Tak przygotowany pakunek wieszamy w suchym,przewiewnym miejscu na 5-7 dni.Gotowy schab kroimy bardzo cienkie plastry.Życzę SMACZNEGO.
Komentarze