Dojrzewający schab z pończochy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Warto poczekać efekt jest pyszny.Polecam.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1kg. schabu (najlepiej z środkowej części)
    1 szklanka soli
    1 szklanka cukru
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki papryki wędzonej
    1 łyżka pieprzy młotkowanego
    1 łyżka oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Dojrzewający schab z pończochy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab oczyszczamy z błon,płuczemy pod bieżącą wodą,osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.Schab wkładamy do miski zasypujemy cukrem,obtaczamy,wkładamy do lodówki na 48 godzin.Po czasie schab wyjmujemy ,płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.Mięso wkładamy do drugiej miski i tym razem zasypujemy solą,obtaczamy,wkładamy do lodówki na 48 godzin.Po dwóch dniach wyjmujemy,płuczemy i osuszamy dokładnie.Paprykę,majeranek,pieprz,oregano mieszamy.Schab obtaczamy w przyprawach wkładamy do lodówki na 24 godziny.Następnego dnia schab wkładamy do pończochy . Tak przygotowany pakunek wieszamy w suchym,przewiewnym miejscu na 5-7 dni.Gotowy schab kroimy bardzo cienkie plastry.Życzę SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować