Ciasto daktylowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto w zdrowszej wersji, bo na spodzie z mąki pełnoziarnistej, bez dodatku cukru z nadzieniem daktylowym. Pyszne, słodkie, pachnące miodem i wanilią.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    1) 1,5 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    2) 100 g masła
    3) 2 łyżki oleju
    4) 1-2 łyżki miodu
    5) Kilka kropli ekstraktu waniliowego
    Nadzienie:
    1) 120 g suszonych daktyli
    2) 150 mleka
    3) 50 g oleju kokosowego
    4) szczypta soli
    5) 60 g masła orzechowego
    Dodatkowo:
    1) orzechy np. włoskie lub laskowe
    2) wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Ciasto daktylowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i wylepiamy nim formę (zrówno spód, jak i brzeg formy) o średnicy ok. 18-20 cm. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-18 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Przygotowujemy masę daktylową: daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy aż będą miękkie, tj. około 10-15 minut. Gdy daktyle będą już ugotowane, dodajemy do nich olej kokosowy, szczyptę soli oraz masło orzechowe i mieszamy, a następnie miksujemy blenderem.
  • 3. Na wystudzony spód ciasta wykładamy masę daktylową i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i pokruszonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować