Ciasto w zdrowszej wersji, bo na spodzie z mąki pełnoziarnistej, bez dodatku cukru z nadzieniem daktylowym. Pyszne, słodkie, pachnące miodem i wanilią.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
1) 1,5 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2) 100 g masła
3) 2 łyżki oleju
4) 1-2 łyżki miodu
5) Kilka kropli ekstraktu waniliowego
Nadzienie:
1) 120 g suszonych daktyli
2) 150 mleka
3) 50 g oleju kokosowego
4) szczypta soli
5) 60 g masła orzechowego
Dodatkowo:
1) orzechy np. włoskie lub laskowe
2) wiórki kokosowe
Ciasto daktylowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i wylepiamy nim formę (zrówno spód, jak i brzeg formy) o średnicy ok. 18-20 cm. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-18 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
2.Przygotowujemy masę daktylową: daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy aż będą miękkie, tj. około 10-15 minut. Gdy daktyle będą już ugotowane, dodajemy do nich olej kokosowy, szczyptę soli oraz masło orzechowe i mieszamy, a następnie miksujemy blenderem.
3.Na wystudzony spód ciasta wykładamy masę daktylową i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i pokruszonymi orzechami.
Komentarze