Daktylowe brownie z gorzka czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Zimą uwielbiam smak gorzkiej czekolady. O tej porze roku często piekę brownie. To jest wyjątkowe, ponieważ zamiast cukru użyłam daktyliMedjool. Mają one niski indeks glikemiczny, a przy tym są niezwykle smaczne. Możesz użyć zwykłych tylko w większej ilości. Daktyle Medjool są duże. Ja piekłam w foremce na muffiny ponieważ chciałam je mieć w takiej formie (12 sztuk)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady 85% lub 70%

    8 sztuk daktyli Medjool lub 12 zwyklych

    1 łyżka kakao

    100 gram oleju kokosowego/ masła

    niepełna szklanka mąki gryczanej/ orkiszowej

    mielona skórka z pomarańczy lub 1 łyżeczka skórki z pomarańczy

    1 łyżeczka sody

    szczypta soli

    2 jaja

    dodatkowo: kilka kostek czekolady + 1 łyżeczka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie

Daktylowe brownie z gorzka czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle namocz we wrzątku kilka minut. Wyjmij pestkę i zmiksuj na pastę. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej dodając olej kokosowy. Wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, kakao, sodę, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dodaj mokre składniki. Wbij jaja. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Przełóż do formy wyłożonej papierem i natłuszczonej olejem. Wyrównaj wierzch i piecz w 180 stopniach ok. 20-25 minut.

    Wystudzone udekoruj np. rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z niewielką ilością oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Gorzka czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować