Czeskie buchty z powidłami śliwkowymi

3.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mięciutkie i pyszne bułeczki, idealne na śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 2 i 1/3 szklanki,
    jajko 1 sztuka,
    żółtko jajka 1 sztuka,
    masło 3 łyżki,
    cukier 1/4 szklanki,
    mleko ciepłe 160 ml,
    drożdże świeże 10 g,
    skóra starta z połowy cytryny,
    sól 1 szczypta,
    powidła śliwkowe 150 g,
    Dodatkowo:
    masło do posmarowania 1 łyżka,
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta

Czeskie buchty z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło na ciasto rozpuścić i ostudzić. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 15 – 20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, żółtko, skórkę z cytryny, roztopione masło oraz drożdże. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 12 – 15 części. Każdy kawałek „spłaszczyć” na placek, na środku ułożyć powidła śliwkowe i dokładnie zwinąć w kulkę. Bułeczki układać w tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu bułeczki posmarować roztopionym masłem i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować