Czeskie buchty z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło na ciasto rozpuścić i ostudzić. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 15 – 20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, żółtko, skórkę z cytryny, roztopione masło oraz drożdże. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 12 – 15 części. Każdy kawałek „spłaszczyć” na placek, na środku ułożyć powidła śliwkowe i dokładnie zwinąć w kulkę. Bułeczki układać w tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu bułeczki posmarować roztopionym masłem i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze