Lekko pikantna sałatka idealna jako zdrowe uzupełnienie obiadu. Prosta, smaczna oraz pięknie zestawiona kolorystycznie.
Składniki:
600 g czerwonej kapusty (ok. 1/3 główki średniej wielkości)
3 małe ogórki sałatkowe, mierzące ok. 15 cm każdy (łącznie 300g)
1 mały pęczek mięty
1 mały pęczek szczypiorku
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki majonezu
2 - 3 łyżeczki musztardy chrzanowej lub stołowej
1 łyżka curry
sól do smaku
cukier do smaku
Czerwona kapusta z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była całkowicie zanurzona. Dodać 1 - 2 łyżeczki octu 10%, doprowadzić do wrzenia - gotować 30 min. Następnie odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. Dodać pokrojone w półplastry ogórki, posiekaną zieleninę, orzechy, musztardę i curry.
2.Dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku. Odłożyć na jakiś czas, by składniki się przegryzły.
Komentarze