Czerwona kapusta z ogórkiem

0 (0 ocen)

Lekko pikantna sałatka idealna jako zdrowe uzupełnienie obiadu. Prosta, smaczna oraz pięknie zestawiona kolorystycznie.

Składniki:

  • 600 g czerwonej kapusty (ok. 1/3 główki średniej wielkości)
    3 małe ogórki sałatkowe, mierzące ok. 15 cm każdy (łącznie 300g)
    1 mały pęczek mięty
    1 mały pęczek szczypiorku
    1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
    3 łyżki majonezu
    2 - 3 łyżeczki musztardy chrzanowej lub stołowej
    1 łyżka curry
    sól do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czerwona kapusta z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta z ogórkiem 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była całkowicie zanurzona. Dodać 1 - 2 łyżeczki octu 10%, doprowadzić do wrzenia - gotować 30 min. Następnie odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. Dodać pokrojone w półplastry ogórki, posiekaną zieleninę, orzechy, musztardę i curry.
  • Czerwona kapusta z ogórkiem 2. Dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku. Odłożyć na jakiś czas, by składniki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować