Pikantna czerwona kapusta

0 (0 ocen)

Sałatka idealna dla amatorów charakternych dodatków do obiadu. Czerwona kapusta z marchewką, prażonym słonecznikiem i nadającymi tonu – czosnkiem oraz chrzanem. Polecam!

Składniki:

  • 1 średnia czerwona kapusta (ok. 1 kg)
    3 większe marchewki (3 x 100 g)
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka tartego korzenia chrzanu
    2 łyżki prażonych nasiona słonecznika
    4 - 5 łyżek octu 10%
    2 – 3 łyżki soku z cytryny
    4 – 5 łyżek oliwy
    woda do gotowania
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Surówki Sok Przystawki

Pikantna czerwona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantna czerwona kapusta 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i całkowicie zalać wodą. Wlać ocet i wsypać szczyptę soli. Gotować 20 – 30 min (w zależności jak miękką kapustę lubimy), odcedzić i wystudzić.
    Kapustę przełożyć do miski. Dodać obraną i startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę, dołożyć chrzan. Czosnek obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i dodać do rozdrobnionych składników. Wsypać słonecznik, wlać sok z cytryny oraz oliwę. Dodać przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować