Sałatka idealna dla amatorów charakternych dodatków do obiadu. Czerwona kapusta z marchewką, prażonym słonecznikiem i nadającymi tonu – czosnkiem oraz chrzanem. Polecam!
Składniki:
1 średnia czerwona kapusta (ok. 1 kg)
3 większe marchewki (3 x 100 g)
3 ząbki czosnku
1 łyżka tartego korzenia chrzanu
2 łyżki prażonych nasiona słonecznika
4 - 5 łyżek octu 10%
2 – 3 łyżki soku z cytryny
4 – 5 łyżek oliwy
woda do gotowania
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Pikantna czerwona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i całkowicie zalać wodą. Wlać ocet i wsypać szczyptę soli. Gotować 20 – 30 min (w zależności jak miękką kapustę lubimy), odcedzić i wystudzić.
Kapustę przełożyć do miski. Dodać obraną i startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę, dołożyć chrzan. Czosnek obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i dodać do rozdrobnionych składników. Wsypać słonecznik, wlać sok z cytryny oraz oliwę. Dodać przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać.
Komentarze