500 g poszatkowanej kapusty czerwonej
300 g ogórków konserwowych (4 większe sztuki)
1 średnia biała cebula
4 łyżki oleju
sok z 1 cytryny
bulion warzywny lekko zakwaszony octem 10% do gotowania kapusty
1 łyżeczka cukru
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
Kapusta czerwona z korniszonami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę zalać bulionem i ugotować do miękkości (około 40 min). Odcedzić i wystudzić.
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wsypać cukier i skarmelizować (2 - 3 min).
2.Następnie wlać sok z cytryny, dodać pokrojone w plastry korniszony - dusić 5 min.
3.Po tym czasie dodać przygotowaną kapustę i dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku.
Sałatkę podawać na ciepło. Na zimno smakuje równie dobrze.
Komentarze