Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej z dodatkiem korniszonów i pora. Sałatka słodko – kwaśna i nieco orientalna. Smakuje na ciepło, choć można ją podawać również po wystudzeniu. Świetny dodatek do obiadu. Polecam!
Składniki:
400 g poszatkowanej kapusty czerwonej
1 słoik o poj. 0,7L korniszonów (300 g bez zalewy)
17 cm – owy kawałek pora (120 g)
2 łyżki posiekanego koperku
6 szklanek wody
¼ szklanki octu 10%
4 łyżki oliwy lub oleju
1 kopiasta łyżeczka curry
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cayenne do smaku
Czerwona kapusta z korniszonem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę zalać wodą z dodatkiem octu, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 – 30 min, następnie odcedzić.
W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać posiekanego pora i curry – smażyć 5 min, mieszając. Dołożyć pokrojone na plastry korniszony i całość dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
2.Do zawartości garnka dodać kapustę, wymieszać i dusić jeszcze kilka min. Na końcu dodać koperek, wymieszać i doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze