Czerwona kapusta z korniszonem i porem

0 (0 ocen)

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej z dodatkiem korniszonów i pora. Sałatka słodko – kwaśna i nieco orientalna. Smakuje na ciepło, choć można ją podawać również po wystudzeniu. Świetny dodatek do obiadu. Polecam!

Składniki:

  • 400 g poszatkowanej kapusty czerwonej
    1 słoik o poj. 0,7L korniszonów (300 g bez zalewy)
    17 cm – owy kawałek pora (120 g)
    2 łyżki posiekanego koperku
    6 szklanek wody
    ¼ szklanki octu 10%
    4 łyżki oliwy lub oleju
    1 kopiasta łyżeczka curry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czerwona kapusta z korniszonem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta z korniszonem i porem 1. Kapustę zalać wodą z dodatkiem octu, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 – 30 min, następnie odcedzić.
    W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać posiekanego pora i curry – smażyć 5 min, mieszając. Dołożyć pokrojone na plastry korniszony i całość dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Czerwona kapusta z korniszonem i porem 2. Do zawartości garnka dodać kapustę, wymieszać i dusić jeszcze kilka min. Na końcu dodać koperek, wymieszać i doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Koper Pieprz Por Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować