Czereśniowo- kawowa straciatella

  • wyświetlono: 148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nie zawsze w upalne dni mamy ochotę włączać piekarnik. I tutaj właśnie idealnie sprawdzają się desery i torciki na zimno. Ostatnio wypróbowałam połączenie kawy, czekolady i czereśni. Efekt był pyszny, więc gorąco polecam.

Jaga85
  • 18 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Tortownica 24 cm
Spód:
• 200 gram razowych herbatników,
• 100 gram masła

Kawowa straciatella:
• 0,5 litry śmietanki 30%,
• 500 gram sera białego z wiaderka,
• 7 łyżeczek żelatyny,
• Cukier puder do smaku (około 3-4 łyżki),
• 2,5 łyżki rozpuszczalnej kawy dobrej jakości,
• 100 gram gorzkiej czekolady

Wykończenie:
• 2 galaretki przeźroczyste (u mnie winogronowy smak),
• 1 kg ciemnych czereśni

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Czereśniowo- kawowa straciatella

  • herbatniki przed rozkruszeniem1. SPÓD: Herbatniki przekładamy do malaksera.
  • dodanie masła do ciastek2. Rozkruszamy je, a następnie przesypujemy do miski. Masło rozpuszczamy. Jeszcze ciepłe dodajemy do „ciasteczkowego piasku”. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • spód przed schłodzeniem3. Tak sporządzoną masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki, by masa zastygła.
  • przygotowanie czekolady oraz kawy4. STRACIATELLA: Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody
  • dodanie czekolady do kawowej masy5. Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy kawę. Do kawowej śmietanki wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę łączymy z czekoladą. Następnie wykładamy ją na ciasteczkowy spód.
    Torcik ponownie odstawiamy do lodówki.
  • dodanie galaretki do owoców6. WIERZCH: Czereśnie myjemy i osuszamy. Osuszone drylujemy. Tak przygotowane stawiamy na ogniu. Gotujemy je do momentu jak owoce puszczą sok i zmiękną. Ja otrzymałam w ten sposób 0,75 litry czereśniowej masy. Dodałam do niej jeszcze ¾ szklanki przegotowanej wody.
    Następnie do całości wsypujemy galaretki. Gdy te się rozpuszczą masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • wyłożenie czereśni na śmietankę7. Zimne, lekko tężejące owoce wykładamy na zastygniętą straciatellę. Całość ponownie schładzamy. Gdy owoce zastygną torcik jest gotowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserciasteczkaherbatnikikawaciasto bez pieczeniaCzereśnietorcik na zimnostraciatella
 

Komentarze

Podobne przepisy

jabłecznik straciatella

Dodane przez: klementynka

jabłecznik straciatella

Z braku pomysłu wymyśliłam takie...

mietowe

Dodane przez: klementynka

Ciasto miętowa straciatella bez pieczenia

Latem chętnie jadamy piankowe ciasta...

image-1nplmir

Dodane przez: AgaAga

Ciasto straciatella dietetyczne

Ciasto dla wielbicieli bitej śmietany...

KOSTKA  STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI

Dodane przez: joanna1974

KOSTKA STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI

Ciasto obłędne w smaku, połączenie...

CZEREŚNIOWY GAJ

Dodane przez: kiciax1

CZEREŚNIOWY GAJ

pyszny placek na cieście bez jajek,...

Straciatella na cieście bananowym

Dodane przez: zielony liść

Straciatella na cieście bananowym

Śmietankowa pianka z nutką adwokatu,...