Czereśniowo- kawowa straciatella

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie zawsze w upalne dni mamy ochotę włączać piekarnik. I tutaj właśnie idealnie sprawdzają się desery i torciki na zimno. Ostatnio wypróbowałam połączenie kawy, czekolady i czereśni. Efekt był pyszny, więc gorąco polecam.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Spód:
    • 200 gram razowych herbatników,
    • 100 gram masła

    Kawowa straciatella:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 500 gram sera białego z wiaderka,
    • 7 łyżeczek żelatyny,
    • Cukier puder do smaku (około 3-4 łyżki),
    • 2,5 łyżki rozpuszczalnej kawy dobrej jakości,
    • 100 gram gorzkiej czekolady

    Wykończenie:
    • 2 galaretki przeźroczyste (u mnie winogronowy smak),
    • 1 kg ciemnych czereśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Czereśniowo- kawowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • herbatniki przed rozkruszeniem 1. SPÓD: Herbatniki przekładamy do malaksera.
  • dodanie masła do ciastek 2. Rozkruszamy je, a następnie przesypujemy do miski. Masło rozpuszczamy. Jeszcze ciepłe dodajemy do „ciasteczkowego piasku”. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • spód przed schłodzeniem 3. Tak sporządzoną masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki, by masa zastygła.
  • przygotowanie czekolady oraz kawy 4. STRACIATELLA: Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody
  • dodanie czekolady do kawowej masy 5. Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy kawę. Do kawowej śmietanki wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę łączymy z czekoladą. Następnie wykładamy ją na ciasteczkowy spód.
    Torcik ponownie odstawiamy do lodówki.
  • dodanie galaretki do owoców 6. WIERZCH: Czereśnie myjemy i osuszamy. Osuszone drylujemy. Tak przygotowane stawiamy na ogniu. Gotujemy je do momentu jak owoce puszczą sok i zmiękną. Ja otrzymałam w ten sposób 0,75 litry czereśniowej masy. Dodałam do niej jeszcze ¾ szklanki przegotowanej wody.
    Następnie do całości wsypujemy galaretki. Gdy te się rozpuszczą masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • wyłożenie czereśni na śmietankę 7. Zimne, lekko tężejące owoce wykładamy na zastygniętą straciatellę. Całość ponownie schładzamy. Gdy owoce zastygną torcik jest gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Herbatniki Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować