Znacie już zapewne popularną malinową chmurkę, truskawkową, o
makowej też słyszeliście.... ale czy próbowaliście juz kawową?
Dla fanów kawy prawdziwa rozkosz podniebienia!!!
Kawowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT KAWOWY:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru nadal ubijając.
Żółtka wymieszac z octem, dodać do ubitych bialek i krótko razem zmiksować .
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta, dodać również sypką kawę i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.
Masę przełożyć na blaszkę /20x30/ wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Wystudzić i przekroić na 2 równe blaty.
BEZA:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukru.
Ubijać do momentu, aż masa będzie lśniąca i gładka, a cukier niewyczuwalny.
Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Piec w blaszce /20x30 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia około 60 minut w 140 stopniach.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
KREM KAWOWY:
W 240 ml wrzątku zaparzyć 2 łyżeczki kawy, wystudzić, przecedzić.
Mleko zagotować z cukrem.
Kawę połączyć z mąkami i żółtkami i dokładnie zmiksować. Powstałą mieszankę kawowo - jajeczną wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń.
Budyń przykryć folią spożywczą, tak, aby dotykała powierzchni budyniu i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na gładką, puszystą masę, stopniowo dodawjąc wystudzony budyń.
Biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć na to krem kawowy i przykryć drugim blatem, lekko dociskając.
MASA ŚMIETANKOWA:
Wszystkie składniki połączyć w misce i zmiksować na gładką, gęsta masę. Masę śmietankową wyłożyć na ciasto.
Przykryć bezowym blatem.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze