Kawowa chmurka

3.32 (38 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Znacie już zapewne popularną malinową chmurkę, truskawkową, o
makowej też słyszeliście.... ale czy próbowaliście juz kawową?
Dla fanów kawy prawdziwa rozkosz podniebienia!!!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT KAWOWY:

    6 jaj
    1 niepełna szklanka cukru
    1 kopiata szklanka mąki
    4 łyżki mielonej kawy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu


    BEZA:

    100 g białka
    160 g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


    KREM KAWOWY:

    260 ml mleka
    3 łyżki cukru
    240 ml mocnej kawy parzonej
    3 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    250 g masła


    MASA ŚMIETANKOWA:

    500 g śmietanki 30%
    250 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru


    PONADTO :

    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

3.32 (38 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem

Kawowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT KAWOWY:

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru nadal ubijając.
    Żółtka wymieszac z octem, dodać do ubitych bialek i krótko razem zmiksować .
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta, dodać również sypką kawę i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.
    Masę przełożyć na blaszkę /20x30/ wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec około 25 minut w 180 stopniach.
    Wystudzić i przekroić na 2 równe blaty.

    BEZA:

    Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukru.
    Ubijać do momentu, aż masa będzie lśniąca i gładka, a cukier niewyczuwalny.
    Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
    Piec w blaszce /20x30 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia około 60 minut w 140 stopniach.
    Wystudzić w uchylonym piekarniku.

    KREM KAWOWY:

    W 240 ml wrzątku zaparzyć 2 łyżeczki kawy, wystudzić, przecedzić.
    Mleko zagotować z cukrem.
    Kawę połączyć z mąkami i żółtkami i dokładnie zmiksować. Powstałą mieszankę kawowo - jajeczną wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń.
    Budyń przykryć folią spożywczą, tak, aby dotykała powierzchni budyniu i wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na gładką, puszystą masę, stopniowo dodawjąc wystudzony budyń.

    Biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć na to krem kawowy i przykryć drugim blatem, lekko dociskając.

    MASA ŚMIETANKOWA:

    Wszystkie składniki połączyć w misce i zmiksować na gładką, gęsta masę. Masę śmietankową wyłożyć na ciasto.
    Przykryć bezowym blatem.
    Schłodzić w lodówce.

    INSPIRACJA: kobieceinspiracje.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa mielona Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować