Ciasto czereśniowa straciatella

5 (195 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Upiec biszkopt ciemny z 5 - 6 jajek, w formie 25/35 cm.

    Galaretka z czereśniami:
    700 g czereśni
    3 czerwone galaretki

    Pianka stracciatella:
    500 ml śmietany kremówki
    500 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    posypka czekoladowa lub gorzka czekolada
    3 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Ciasto czereśniowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretka z czereśniami:
    Czereśnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Galaretki rozpuszczamy w 5 szklankach gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, łączymy ją z czereśniami. Mieszamy i wylewamy na zimny biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 2. Pianka stracciatella:
    Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Łączymy z serkiem mascarpone i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Jeśli używamy czekoladę to ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Połowę dodajemy do pianki i mieszamy. Masę wykładamy na galaretkę, a wierzch posypujemy pozostałą czekoladą lub posypką. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czereśnie Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto serowa straciatella z truskawkami

To może cię zainteresować