Ciasto czereśniowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretka z czereśniami:
Czereśnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Galaretki rozpuszczamy w 5 szklankach gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, łączymy ją z czereśniami. Mieszamy i wylewamy na zimny biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
2.Pianka stracciatella:
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Łączymy z serkiem mascarpone i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Jeśli używamy czekoladę to ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Połowę dodajemy do pianki i mieszamy. Masę wykładamy na galaretkę, a wierzch posypujemy pozostałą czekoladą lub posypką. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Komentarze