Czereśniowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza: Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest ubita to dodajemy stopniowo cukier ciągle ubijając a na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt z dna tortownicy i rozsmarowujemy na papierze bezę w odrysowanym kształcie. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 160 stopni bezę przez 60-65 min. Po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na kratkę do przestygnięcia.
2.Ciasto kruche: Z podanych składników zarabiamy ciasto. Wylepiamy nim dno wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia.
3.Warstwa owocowa: Galaretki rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. Owoce płuczę pod bieżącą wodą i odstawiamy by obciekły następnie usuwam pestki. Przekładam je do ostygniętej galaretki i zostawiamy aż zacznie nam tężeć.
4.Krem: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu. Następnie dodajemy schłodzony serek mascarpone oraz cukier i ubijamy do momentu połączenia się składników.
5.Na ostygnięty spod ciasta wykładamy tężejącą galaretkę z owocami - wyrównujemy i wstawiamy do lodówki by bardziej stężała. Wyciągamy po stężeniu i rozprowadzamy równo krem a na jego wierzch kładziemy bezę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia na jakieś 2 godziny.
Komentarze