Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki, puszysty czekoladowy wieniec z wyrazistą, cytrusową alkoholową nutą, oblany delikatną białą czekoladą i podany z plastrem świeżej, soczystej pomarańczy to świetna propozycja małej słodkości, która również będzie znakomitą ozdobą naszego stołu.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    300g mąki pszennej
    250g masła extra
    1 szklanka cukru
    160ml likieru pomarańczowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    50g mlecznej czekolady
    szczypta soli
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do oprószenia formy

    Polewa:
    100g białej czekolady
    2 łyżki masła
    4 łyżki śmietany 30%
    1 pomarańcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Wieniec

Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
  • 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o kształcie wieńca o pojemności około 1,8l.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 5. Polewa: czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
  • 6. Gotowy wystudzony wieniec polać białą polewą i udekorować plasterkami pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować