REKLAMA

Wieniec mocno czekoladowy z nutą cytryny

wyświetlono: 830 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Ciasto jest pyszne. Mocno czekoladowe, wilgotne z nutą cytryny. Polecam.

opublikowany: 29.03.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka cukru
    szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 czubate łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    masło do wysmarowania tortownicy średnicy 28 cm z kominem

    3/4 l mleka
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    duża łyżka masła
    50 g białej czekolady

    250 g cukru pudru
    sok z dużej cytryny
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Najlepiej przez sitko. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać stopniowo wymieszane mąki. Mieszać dokładnie. Na koniec dodać olej rzepakowy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy z kominem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min. Wyjąć, ostudzić i przekroić w poprzek na trzy części.
    Zagotować mleko z masłem. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodać mąkę pszenną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie gęsta masa. Dodać połamaną na mniejsze części czekoladę. Mieszać aż się rozpuści.
    Jeden placek umieścić w tortownicy i wylać na niego połowę budyniu. Może być gorący. Przykryć drugim plackiem i wylać resztę budyniu. Przykryć ozdobnym plackiem. Wystudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Polać wierzch ciasta lukrem. Smacznego.

Porady

Jeśli lukier jest zbyt gęsty, to trzeba dodać wody, albo więcej soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mysza75 mysza75

Tort mocno czekoladowy

Torcik który znika bardzo szybko. Mocno czekoladowy, lekki i puszysty. Z pralinkami w roli głównej.

kategoria: torty Desery pralinki opublikowany: 24.02.2015 | wyświetlono: 1414 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE