Czekoladowy tort laskowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Mocno czekoladowy krem na pysznym twarogowym cieście, a pomiędzy nimi masa z orzechów laskowych. To prawdziwa gratka dla czekoholików :)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto twarogowe:

    80g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego (lub dobrej jakości twaróg z wiaderka)
    1 małe jajko
    2 łyżki mleka
    4 łyżki oleju rzepakowego
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    szczypta soli
    180g mąki pszennej
    1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:

    150g posiekanych orzechów laskowych
    150g masła
    125g cukru
    1 jajko
    2 łyżki mleka

    Krem:

    500ml mleka
    5 żółtek
    250g cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200g gorzkiej czekolady 74%
    300g masła w temperaturze pokojowej

    Polewa:

    100g mlecznej czekolady
    50g gorzkiej czekolady
    80g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowy tort laskowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepiej zacząć od przygotowania budyniu na krem, ponieważ potrzebuje on czasu, aby wystygnąć.
    Mleko przelać do wysokiego garnuszka, odlać 1/4 szklanki. Mleko w garnuszku zagotować. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, dodać odlane mleko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i dobrze zmiksować, aby nie było grudek. Do masy dodać drobno pokruszoną czekoladę i wymieszać. Do gotującego się mleka przelać masę żółtkowo-czekoladową i intensywnie mieszając ugotować budyń. Zestawić z palnika i bezpośrednio na gorącym budyniu ułożyć folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Przygotować masę orzechową. Masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu. Dodać posiekane orzechy laskowe, zagotować i mieszając gotować 2 minuty. Przestudzić.
  • 3. W międzyczasie przygotować ciasto. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190°C.
    Twaróg zmiksować z jajkiem. Dodać cukier wymieszany z ziarenkami wanilii i mleko, zmiksować. Następnie stopniowo i na przemian dodawać mleko i olej. Na samym końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać.
  • 4. Wracamy do masy orzechowej. Jajko ubić z mlekiem, aż uzyskamy jasną masę, po czym dodajemy przestudzone orzechy laskowe i jeszcze chwilę miksujemy. Masę przelać na surowe ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut. Upieczone ciasto pozostawić w tortownicy przez 25 minut, po czym przełożyć je na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
  • 5. Przygotować krem. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń czekoladowy i ucierać do momentu uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Dodać wódkę i jeszcze chwilę miksować.
  • 6. Wystudzone ciasto przełożyć na paterę, zamknąć wokół niego rant tortownicy. Krem przełożyć na ciasto, pozostawiając część do dekoracji. Krem wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
  • 7. Przygotować polewę. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i nieco przestudzić.
  • 8. Usunąć rant tortownicy z ciasta i wylać polewę, rozsmarowując ją po powierzchni. Ponownie wstawić do lodówki. Kiedy polewa już stężeje, wierzch ciasta udekorować pozostałym kremem.

Porady

Ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone. Najlepiej kroi się ciepłym nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

To może cię zainteresować