Laskowy orzeszek

5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzechowo-czekoladowe ciasto, dość szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Na cienki czekoladowy spód wyłożona jest śmietanowo-orzechowa masa. To przykład jak w prosty sposób można zrobić coś pysznego :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    3 małe jajka
    1/2 szkl. cukru
    50 ml oleju
    50 ml mleka
    1 czubata łyżka kakao
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

    masa:
    250 g mascarpone
    400 ml kremówki
    1 czubata łyżka cukru pudru
    1 szklanka mielonych orzechów laskowych

    dekoracja:
    1/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
    4 kostki mlecznej czekolady
    10 kolorowych bez
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z orzechami

Laskowy orzeszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka, dodać cukier, ubić na puszystą masę. Wlać olej, mleko, wsypać kakao, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. Wylać do blaszki o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 min. Ostudzić.
  • 2. Do miski wyłożyć mascarpone, wlać kremówkę, dodać cukier, krótko ubić na sztywną masę. Wsypać orzechy, wymieszać łyżką. wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać.
  • 3. Na wierzch masy orzechowej rozsypać mielone orzechy, startą czekoladę i pokruszone bezy. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować